lyprinol 980x175 px 2 1

Pestovanie a spracovanie

Mušle so zeleným lemom Perna canaliculus, teda slávky zelené, z ktorých je získavaný lipidový extrakt, sú pestované v uzavretých čistých vodách na severnom cípe Južného ostrova Nového Zélandu v oblasti Marlborough Sounds. Sú tu ideálne podmienky s čistou vodou Tichého oceánu a dobrou klímou pre pestovanie týchto mušlí.

 

Všetky oblasti, kde sa mušle pestujú, sú striktne kontrolované novozélandským ministerstvom poľnohospodárstva a rybárstva, aby boli zabezpečené najvyššie štandardy kvality. Tieto vody sú pravidelne monitorované kvôli zabezpečeniu toho, že mušle rastú v čistých a nekontaminovaných vodách.

 

Trvá asi rok, kým mušle vyrastú na potrebnú veľkosť 80 mm. Potom sú zozbierané na špeciálne upravenú loď, ktorá do chránenej oblasti nič nevypúšťa. Po zbere sú do niekoľkých hodín prevezené do továrne, kde sú okamžite spracované, aby sa zabezpečila ich čerstvosť a predišlo sa možnej degradácii.

 

Pestovanie mušlí Perna canaliculus:

 - slávky rastú na dlhých lanách v krištáľovo čistej vode Marlborough Sounds

 - mušle sú starostlivo triedené a len nepoškodené, najlepšie mušle sú použité na ďalšie spracovanie

 - plne naložené lode dokážu transportovať až 80 ton čerstvých mušlí do továrne.

 

Zber mušlí začína skoro ráno a pokračuje až do popoludnia. Zozbierané a vytriedené mušle sú balené do veľkých vriec a tak transportované do továrne. Dočasne sú uskladnené pri teplote do 4°C a sú spracované do 24 hodín od zberu.

 

Mušle sú otvárané použitím vysokého tlaku, nikdy nie tepla. Pomocou patentovaného procesu je mäso mušlí stabilizované a následne lyofilizované (sušené mrazom). Obsah vlhkosti je znížený na menej ako 2% použitím vákua, bez použitia tepla. V žiadnom výrobnom bode nie je použité teplo, aby sa predišlo degradácii aktívnych látok.

 

Potom sú mušle presunuté do miestnosti s kontrolovanou vlhkosťou, kde sú rozdrvené a zabalené do hliníkovej fólie. Do tejto fólie sa následne špeciálnym procesom privádza dusík, ktorý slúži na odstránenie prebytočného kyslíka.

 

Tu sa začína skutočná výroba Lyprinolu®:

Lipidový extrakt PCSO-524™ je získaný patentovaným spôsobom superkritickej CO2 extrakcie. Vďaka tomuto procesu je Lyprinol® čistým, prírodným a bezpečným produktom. Výrobné zariadenia spĺňajú najvyššie kritériá kvality a čistoty, ktoré sú prísne sledované a monitorované príslušnými kontrolórmi.

 

Presný postup výroby si môžete pozrieť v nasledujúcom "videu".