logo lyprinol komfort vitalita pohodlie

Reumatizmus a artritída

Tieto ochorenia majú spoločného menovateľa – zápal. Tieto ochorenia môžu ovplyvniť jeden alebo viac kĺbov a majú rôzne príčiny. Artritída môže byť chronická alebo akútna. Keď vzniká zo spoločného opotrebovania kĺbov ide o osteoartritídu (OA) a keď ide o autoimunitné ochorenie, kde vlastný imunitný systém protilátkami postupne ničí kĺby ide o reumatoidnú artritídu. Keď je napadnutých viac kĺbov, hovoríme o reume alebo polyartritíde.

 

Typické príznaky artritídy, ktoré vyplývajú zo zápalu, sú: 

  • bolesť
  • opuch
  • poškodenie kĺbu
  • prehriatie
  • začervenanie                             

 

Reumatizmus/artritída začínajú postupne a nenápadne. Zo začiatku sa prejavujú miernou bolesťou a stuhnutím. V prípade kĺbov ruky sú najčastejšie postihnuté kĺby prstov a kĺby spájajúce metakarpálne kosti. Tie opúchajú a mäknú, v dôsledku čoho je čím ďalej tým ťažšie zovrieť ruku v päsť. Prsty sa postupne deformujú, stávajú sa neprirodzene pretiahnuté, alebo sa dostávajú do neprirodzeného sklonu. U niektorých pacientov sa vyvíjajú tzv. reumatoidné uzlíky, najčastejšie na prstoch, paži, lakťoch, ktoré sú veľmi bolestivé.

 

Ako ochorenie postupuje môže ovplyvňovať všetky kĺby rúk, nôh a dokonca aj chrbtice. Chronická artritída neovplyvňuje len kĺby, ale celé telo. Pacient sa stáva apatickým, unaveným, prejavuje sa u neho nechutenstvo, strata hmotnosti a mierna horúčka. Včasná diagnostika je bohužiaľ veľmi zriedkavá, hoci je veľmi dôležitá, aby sa predišlo dlhodobému vážnemu poškodeniu.

 

Čo je prvým spúšťačom pre autoimunitné ochorenie, akým je reumatoidná artritída, nie je úplne jasné. Diskutuje sa o rôznych faktoroch ako je fajčenie, nadváha, skryté potravinové alergie, deficit vo výžive, dedičné predispozície. Tieto aspekty sú dôležité aj pri liečbe ochorení a aspoň tie, ktoré je možné ovplyvniť, by sa mali zmeniť za účelom zmiernenia zápalu.

 

Veľmi dôležitým aspektom pri zvládaní chronického zápalu je aj správna strava, ktorá zmysluplne dopĺňa stanovenú liečbu.

 

7 zlatých pravidiel pri reumatizme/artritíde:

  1)     Znížte príjem kyseliny arachidónovej a jedzte veľa surovej zeleniny, ovocia a vyhýbajte sa živočíšnym tukom.

  2)     Pite dostatok tekutín, no vyhýbajte sa sladeným nápojom. Ideálne pre dostatočný pitný režim sú nesladené čaje, čistá voda alebo minerálne vody.

  3)    Majte dostatok pohybu.

  4)    Sledujte u seba potravinovú intoleranciu, nevhodné potraviny vylúčte. Pozor však na podvýživu.

  5)    Obmedzte kávu, alkohol a cigarety.

  6)    Znížte hmotnosť.

  7)    Prijímajte nenasýtené mastné kyseliny vo forme Lyprinolu®.

 

1.  Obmedzte príjem kyseliny arachidónovej

Zápal v tele vzniká z rôznych chemických poslov, okrem iného aj z kyseliny arachidónovej. Znížený príjem kyseliny arachidónovej má priaznivý vplyv na zmiernenie zápalu. Kyselina arachidónová sa v obzvlášť veľkom množstve nachádza práve v týchto potravinách (na 100g, zdroj O. Adam, 1995):

 

Bravčová masť, 
Bravčová pečeň 
Bravčové / kuracie mäso 

Žĺtky 
1 celé vajce 
Tuniak
 
Klobása 
Hovädzia pečeň 
Hovädzie mäso 
Teľacia pečeň 
Teľacie

1700 mg 
870 mg 
120 mg 

290 mg 
70 mg 
280 mg 
230 mg 
210 mg 
70 mg 
352 mg 
53 mg

 

Pri syroch a mliečnych produktoch platí, čím vyšší obsah tuku, tým vyšší obsah kyseliny arachidónovej. Vegetariáni majú nižší príjem kyseliny arachidónovej ako ľudia, ktorí konzumujú „normálnu“ zmiešanú stravu. Nemusíte sa však úplne vzdať mäsa a mliečnych výrobkov. Vyberajte si chudé mäso a mäso zo zvierat s voľným výbehom a nízkotučné mliečne výrobky. Mali by ste úplne vynechať potraviny s veľmi vysokým obsahom kyseliny arachidónovej, ako je bravčová masť a bravčová pečeň. Každé telo je iné, a tiež stav pacientov trpiacich artritídou sa líši. Mali by ste zmeniť svoje stravovanie podľa nutričných ​​odporúčaní po dobu minimálne 6-12 týždňov, aby ste zistili, aký vplyv to má na vaše telo.

 

2. Dbajte na dostatočný pitný režim

Pitný režim je veľmi dôležitý a to nielen v letných mesiacoch. Dospelý človek by mal denne prijať 2,5-3 litre tekutín. Do pitného režimu sa však nerátajú presladené limonády, káva alebo džúsy. Pre telo je najlepšia čistá voda, minerálka alebo neochutené bylinné a ovocné čaje. Najmä v teplých mesiacoch je ideálne prijímať tekutiny, ktoré majú teplotu tela. Tie sa v tele udržia dlhšie ako veľmi vychladené alebo ľadové nápoje.

 

3. Dostatok pohybu

Nemusíte hneď tráviť hodiny v posilňovni. Na zlepšenie stavu budú stačiť na začiatok aj prechádzky, alebo ľahké cvičenie. Skúste niekedy nechať auto doma a ísť pešo. Aj pol hodina prechádzky denne na čerstvom vzduchu Vám prospeje.

 

4. Pozor na potravinovú intoleranciu

Rizikové potraviny sú hlavne mäso, mliečne výrobky a obilniny. Vynechanie potraviny, ktorá spôsobuje intoleranciu, môže viesť k zlepšeniu stavu. Každý pacient je iný, každému vadí niečo iné. Preto je potrebné postupne vynechávať potraviny a sledovať zlepšenie stavu.

 

5. Obmedzte kávu, cigarety, alkohol

Mali by ste sa vyhnúť nadmernej konzumácii kávy, alkoholu a cigariet. Ak to nezvládnete, nemusíte ich úplne vynechať, ale mali by ste ich obmedziť na rozumnú mieru.

 

6. Znížte hmotnosť

Zníženie hmotnosti je pri ochoreniach kĺbov veľmi dôležité. Pri nadmernej záťaži sú kĺby viac namáhané a rýchlejšie dochádza k ich opotrebovaniu. Navyše znížením hmotnosti pomôžete aj svojmu srdcu.

Pozor na podvýživu! Pri zápalových, ale aj iných ochoreniach je veľmi dôležitý prísun vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Preto ak sa rozhodnete pre znižovanie hmotnosti, určite to nerobte formou hladovky. Naopak, prejdite na stravu bohatú na surovú zeleninu, ovocie a vlákninu. Dôležité je prijímať dostatok vápnika, kyseliny listovej, vitamínov skupiny B a vitamínu E, stopových prvkov ako zinok, horčík a selén.

 

7. Užívajte Lyprinol®

Lyprinol® je stabilizovaný lipidový extrakt, ktorý je zdrojom vzácnych omega-3 nenasýtených mastných kyselín, ktorých kombinácia sa nenachádza v žiadnom rybom ani inom oleji. Preto je dôležitou súčasťou zdravej výživy na podporu zmiernenia artritídy.

 

Pre bližšie informácie si pozrite "Nutričného poradcu".