logo lyprinol komfort vitalita pohodlie

Zápalové ochorenia a výživa

Nezávislé štúdie bezpochyby preukázali, že Lyprinol ® ako výrazný prostriedok, môže pomáhať pri obmedzovaní a znižovaní poškodení v tele spôsobenými nesprávnou životosprávou a poskytovať tak prirodzenú úľavu pri rade zápalových ochorení.

Je dôležité si uvedomiť, že správna výživa dokáže pomôcť zlepšiť stav pri reumatoidnej artritíde a iných chronických zápalových ochoreniach. Nie nadarmo sa hovorí „ste to, čo jete“.

Ak sa chcete dozvedieť viac o súvise zdravej výživy a niektorých ochorení, je dôležité vedieť, ako ochorenie vzniká a ako ho možno ovplyvniť.

"Zápal je tichý a zriedkavo známy zabijak. Jeho príčinou sú aj srdcovo-cievne ochorenia, diabetes, Alzheimerova choroba, rakovina...Čo s tým vieme urobiť? Ak sa chcete tešiť zo zdravia a dlhého života, neváhajte s cvičením, pohybom, rozumnou stravou. Lyprinol® je dobrým štartom pre túto zmenu."

Prof. G.H. Halpern, PhD., Univerzita medicíny a výživy, Kalifornia a Hong Kong

 

Čo je zápal a ako vzniká

 

Zápal je komplexná, prirodzená reakcia organizmu, ktorou sa telo bráni voči poškodeniu. Či už ide o poškodenie mechanické, bakteriálne alebo chemické. Je teda dôležitou súčasťou normálnej imunity. Keď však zápal pretrváva a rozvíja sa, stáva sa chronickým. Vznik chronického zápalu je postupný proces, ktorý môže viesť k vážnym komplikáciám. Telo sa dostane sa do začarovaného kruhu reakcií s neustálou bolesťou zapálených orgánov, z čoho vyplývajú rôzne obmedzenia. Medzi chronické zápalové ochorenia patrí napríklad osteoartritída, chronický zápal kĺbov, ale aj imunitné ochorenia ako reuma, reumatoidná artritída a astma. 

A čo majú tieto zápalové ochorenia spoločné? Kyselinu arachidónovú (AA). Tá sa premieňa na zápalové mediátory dvoma hlavnými dráhami – 5-lipooxygenézovou a cyklooxygenázovou.

 

 

 

Štruktúrne podobné kyseline arachidónovej sú kyseliny EPA, DHA, ETA a OTA. No v kaskádovej zápalovej reakcii plnia úplne inú úlohu ako kyselina arachidónová. Vďaka svojej podobnosti zaujmú jej miesto, výsledkom však nie je tvorba zápalových látok, ale práve naopak. Produktom dráhy, kde sú naviazané tieto kyseliny, sú PROTI zápalové látky.

Zdrojom kyseliny arachidónovej sú hlavne živočíšne tuky a mastné jedlá. Životospráva má teda úzky súvis s chronickými zápalovými ochoreniami. Nie je to jediný spúšťač ochorenia, ale nesprávnymi návykmi k tomu prispievame. Ľudia trpiaci chronickými zápalovými ochoreniami by sa mali vyhnúť jedlám, v ktorých je zvýšené množstvo kyseliny arachidónovej. 

 

Pre bližšie informácie o zápale si pozrite články uverejnené v Lekárnických listoch:

Lekárnické listy 1/2010 "Zápal tichý zabijak 1"

Lekárnické listy 10/2010 "Zápal tichý zabijak 2"